Projects

POST IN AIX-EN-PROVENCE
January 2017

This 4m-high post supports the playground roof of a school in Aix-en-Provence, France. In the initial project designed by architect Marc Dalibard, a complex truss-shaped post supporting the roof was already planned. XtreeE took over the final design and the first prototypes at the beginning of 2016, while construction started for the rest of the project. In collaboration with structural engineering office Artelia and concrete precaster Fehr Architectural, XtreeE 3D-printed the post.

The post is made of two parts : its envelope, used as lost formwork, and cast concrete inside the envelope, supplied by LafargeHolcim. After the final geometry was designed by topological optimisation, it was divided in four elements for prefabrication. XtreeE’s team then generated the toolpaths and 3D-printed the envelope (printing time: 15 hours and 30 minutes). Concrete was then poured into the envelope and the elements of the post were assembled. The post was finally placed on site, coated and polished.

Operation : Bâtiment équipements sportifs
Client : Métropole d’Aix Marseille – Territoire du Pays d’Aix
Architect : Marc Dalibard Société d’Architecture
Structural engineering : Artelia
Algorithmic design : EZCT  & XtreeE
Construction company : AD Concept
Machine Files & Manufacturing of the Molds : XtreeE
Mold concrete : LafargeHolcim
UHPC Casting: Fehr Architectural
Pictures: Lisa Ricciotti / XtreeE